10 Ekim 2012 Çarşamba

1-3 Yaş Çocuk Beslenmesi


Bu yaş grubu çocukların beslenmesi ileride sağlıklı bir birey olarak hayatlarını sürdürebilmeleri hastalıklara karşı dirençlerinin gelişmesi için büyük önem taşır.
İki yaşına gelmiş çocuk üç ana yemek yemelidir. İkindi gibi bir de ara öğün olmalıdır. Bu ara öğünde süt, meyve veya meyve suyu (taze sıkılmış) verilebilir. Yemek aralarında çocuğa şekerleme, pasta, bisküvi, kek veya kurabiye gibi yiyeceklerin verilmesi gereksizdir. Bu tarz besinler çocuğun normal besin ihtiyacını karşılamasını engellediği gibi diş çürümelerine yol açıp çocuğa gereksiz kilo aldıracaktır. Ailenin dengeli beslenme alışkanlığı varsa çocuk da zaman içerisinde dengeli beslenmeyi alışkanlık olarak hayatına yerleştirecektir. Unutulmaması gereken çocuk anne ve babayı örnek alıp beslenme alışkanlığını ebeveynlerin seçimleri doğrultusunda yapacaktır.
Çocuğun düzenli yemek yeme alışkanlığı kazanmasında ailenin tümü önemlidir. Çocuğun yediklerini başka çocukların yedikleri ile kıyaslamak ve az yedi diye fazla yemeye itmek doğru değildir. Çocuğun ihtiyacının ne olduğunu bilip ona göre yemek yedirilmelidir.
Çocuğun yeterli beslenip beslenmediği, büyüme ve gelişme durumunda anlaşılır. Normal büyüyen bir çocuğun yediğini yeterli görmeyip daha fazla yemesini istemek doğru değildir. Her çocuğun metabolizması kendine özgüdür. Bu sebeple büyüme hızı çocuk beslenmesinde örnek alınmalıdır.
Çocuğa ek besinler zamanında başlanmalıdır. Eğer çocuk yemek yemiyor ise bunun nedeni zamanında ek besinlere başlanmamış olmasıdır. Benim oğlum zamanında ek gıdaya başlamadığı için, şuanda 30 aylık olmasına rağmen yeme problemi yaşıyoruz. Bu çocuklar çeşitli besinlere azar azar, yavaş yavaş çalıştırılmaları gerekir. Alıştırma döneminden sonra günlük gereksinimler tam olarak verilir. İkinci yıldan sonra çocuk kendi kendine yemek için büyük bir istek duyar. Bu istek yerine getirilmelidir. Bu yaşta çocuk bardakla kendi kendine su içebilir ve yemek yiyebilir. Besinlerin değeri her fırsatta çocuğa anlatılmalıdır. Çocuk her zaman yetişkinleri taklit edeceğinden, yetişkinlerin beslenme konusunda iyi örnek olması gerekir.
Çocukların büyüme döneminde protein ve kalsiyum kaynaklarını düzenli almaları önemlidir. Çocuk süt içmek istemezse aynı miktarda yoğurt veya sütten yapılmış muhallebi, sütlaç verebilir. Yemekler kızartılmadan fırında veya ızgara pişirilmelidir.
Küçük parça et ve sebzelerde yapılmış kebaplar, kıymalı, sebze yemekleri ve köfteler verilebilir.

*1 - 3 yaş çocuk beslenmesine örnek mönü
Sabah 1 adet yumurta
30 gr. Peynir
1 dilim ekmek
1 bardak süt
domates
Öğle 1/3 porsiyon et yemeği
Yarım kase yoğurt
Yarım dilim ekmek
Ara 1 portakal
Akşam 1/3 porsiyon sebze yemeği (etli)
1/3 porsiyon pilav ya da makarna
1 porsiyon meyve ( 1 elma veya 1 portakal gibi)
Ara 1 bardak süt veya yoğurt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz en kısa zamanda yayınlanacaktır.
Sevgiler
Nana