12 Mart 2012 Pazartesi

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı


MERCİMEK
Çocukların büyüme dönemlerinde mercimek tüketmeleri çok önemlidir. %24 oranında Protein ihtiva eder. Ayrıca 1 kilo yeşil mercimek, 1 kilo et ve 1 kilo buğday ekmeğindeki albumin, karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılar. A, B1, B2, C vitaminleri, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor, kükürt, çinko, klor, bakır, iyot, karbonhidrat içerir. 


MERCİMEĞİN FAYDALARI;
  • Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Gözlere de yararlıdır.
  • Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
  • Kansızlara faydalıdır.
  • Anne sütünü attırır.
  • Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır.
  • Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korur.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
BULGUR
Brotein, mineral, vitamin, posa ve lif açısından oldukça zengindir. Bunların yanında karbonhidrat değerinin düşük olması da onu değerli bir besin haline getirir.

Sarı ve esmer olmak üzere 2 tür bulgur vardır.

BULGURUN FAYDALARI;
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kansere karşı koruyucu özelliktedir.
  • B vitamini deposudur.
  • İçerdiği B1 vitamini, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder.
  • Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerir.
  • Günlük lif ihtiyacı 1 tabak bulgurla karşılanabilir.
  • Yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsakların çalışmasını sağlar.
  • İçerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde etkilidir.
  • Kan şekerini yükseltmez.
  • Şeker hastalarına iyi gelir.
  • Kilo aldırmaz.
  • Hazmı kolaylaştırır.
hal böyle olunca ne yapıyormuşuz minnak kuzulara yeşil mercimekli bulgur pilavı ;))

MALZEMELER
  • Bir bardak bulgur 
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 kahve fincanı yeşil mercimek
  • 1 kaşık tereyağı
  • tuz, isteğe göre salça
YAPILIŞI
Yeşil mercimekleri küçük bir tencerede bir miktar su ile kaynatalım, bu şekilde hem siyah suyundan arınacak hemde pilavın içinde diri kalmasını önleyeceğiz. Tereyağını bir tencereye alıp yanmayacak kadar eritelim, doğranmış soğanları ekleyip kavuralım arkasından bulguru ekleyip biraz çevirelim, ardından suyu süzülmüş mercimekleri ve isteğe göre salçayı ekleyelim ve iraz karıştırarak kavuralım, üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynamış su ekleyip tuz'da koyarak kısık ateşte pişmeye bırakalım.

Afiyet olsun bıdıklara, kan olsun, can olsun.

2 yorum:

  1. benim en sevdiğim pilavdır,Çağan bir daha ki sefere benide davet et pilava...

    YanıtlaSil

Yorumunuz en kısa zamanda yayınlanacaktır.
Sevgiler
Nana