4 Nisan 2012 Çarşamba

SAĞLIKLI GÖZLER İÇİN 7 BESİN & 7 ÖNERİ


Sevgili diyetistenim Bahar Demirkıran'dan öneridir.

1.Koyu yeşil  sebzeleri bol tüketin  . Bu besinler  çok güçlü antioksidan olan lutein ve  zeaksantin içerirler . Retina hasarı, katarakt ve yaşa bağlı maküler dejenerasyonu önlerler.

 2.Diyetinizde turuncu , mor , kırmızı renkli  sebze ve meyvelere  yer verin. Çeşitlilik yaratın. Bu sebze , meyveler C vitamininden zengindirler. Göz damarlarını güçlendirirler ve kataraktı önlerler .

3.Fındık, çiğ badem, ceviz gibi yağlı tohumlar E vitamininin en iyi kaynaklarıdır. Gözleri serbest radikal hasarından korurlar.Her gün ara öğünlerde 5-6 adet yemeyi ihmal etmeyin.  

4.Çinko özellikle göz sağlığımız için elzemdir. Kurubaklagiller çinko açısından oldukça zengindir. Haftada 1-2 gün kurubaklagil pişirin.  

5.Somon; esansiyel yağ asidi olan DHA ve EPA’dan zengindir.EPA Göz sağlığı için birebirdir. Omega 3 eksikliği göz kuruluğuna sebep olur. Diğer omega 3 kaynakları;tuna balığı , sardalya , kuruyemişler , keten tohumudur.

6.Son yıllarda yapıla çalışmalar  glisemik indeksi düşük beslenmenin yaşa bağlı  maküler dejenerasyonu %8 azalttığını göstermektedir . Yüksek lifli beslenmek ve rafine karbonhidratlar uzak durmak önemlidir.

7.Kayısı , tatlı patates  ve havuç beta karotenden zengindir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz en kısa zamanda yayınlanacaktır.
Sevgiler
Nana